Untitled Document
Χορηγός Ιστοσελίδας: Exarsis Business Solutions Ltd
Untitled Document
Untitled Document

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Είναι γνωστό ότι η Λάρνακα διαθέτει μια μακρά πολιτιστική παράδοση, που ξεκινά από τα πανάρχαια χρόνια και, με περιόδους ύφεσης που οφείλονται στις ιστορικές περιπέτειες που γνώρισε η πατρίδα μας, φθάνει μέχρι την εποχή μας.

Αξιόλογο μέρος της νεότερης πολιτιστικής παράδοσης της πόλης μας είναι η θεατρική της παράδοση, που ξεκινά από τα τέλη του 19 ου αιώνα. Το «ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ», που ιδρύθηκε το 1996, αποτελεί τη ζωντανή προέκταση της θεατρικής παράδοσης της Λάρνακας στις μέρες μας.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του είχαν ο Δήμος Λάρνακας, οι δυο ερασιτεχνικές ομάδες που λειτουργούσαν τότε στη Λάρνακα, η Πολιτιστική Κίνηση “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” και ο “Θεατρικός Όμιλος Λάρνακας”, και μια ευρύτερη ομάδα φιλόμουσων Λαρνακέων, που συνειδητοποίησαν την ανάγκη για συνένωση των δυνάμεών τους με τη δημιουργία ενός βιώσιμου θεατρικού σχήματος που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες και στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού της πόλης μας. Με τη συνεργασία όλων αυτών και με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της Λάρνακας ιδρύθηκε, λοιπόν, το «ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ», που ενεγράφη στον Έφορο Εταιριών το Σεπτέμβριο του 1996 με την επωνυμία «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ» ΛΤΔ. Το Νοέμβριο του ιδίου έτους έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών και εξελέγη το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Λάρνακας κ. Γεώργιο Λυκούργο. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο από άτομα που εκπροσωπούσαν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της πόλης, γεγονός που συμβόλιζε την απόφασή τους να συνεργασθούν όλοι αρμονικά με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για το θέατρο και αποκλειστικό σκοπό τους τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής παράδοσης της Λάρνακας. Η κοινή αυτή προσπάθεια εκτιμήθηκε τόσο από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, όσο και από το Δήμο της πόλης μας, που είναι οι κύριοι και σταθεροί χορηγοί του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΑΛΑ».

Πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου ήταν ο Άντης Παρτζίλης (1996- 1997), που έθεσε τα θεμέλια της λειτουργίας του. Ακολούθως ανέλαβε τα ηνία για ένα χρόνο ο Βαρνάβας Κυριαζής, που τον διαδέχθηκε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης ( 1998-1999 ). Από το 2000 μέχρι σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Μελέκης, που με το ενδιαφέρον και τη συστηματική δουλειά του, και με την εμπιστοσύνη και τη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνέβαλε στην προώθηση των στόχων του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΑΛΑ» και στην καθιέρωσή του στη συνείδηση των Λαρνακέων, όσο και του θεατρόφιλου κοινού της Κύπρου γενικά, ως ενός σοβαρού Οργανισμού, που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θεατρικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» αποτελεί η αγορά του Κινηματοθεάτρου «ΑΤΤΙΚΟΝ», που κατέστη δυνατή με τη γενναιόδωρη χορηγία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, του Ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη και του Δήμου Λάρνακας, με την πολύτιμη βοήθεια του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου, που είναι ο χρηματοδότης του εγχειρήματος, καθώς και με τη γενναιόδωρη προσφορά της ΑΗΚ, που επιχορήγησε την αγορά των καθισμάτων του Θεάτρου.

Στόχος ήταν να καταστεί η ιδιόκτητη στέγη του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» ένα Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο, μια πολιτιστική όαση στην Λάρνακα, που θα στεγάζει τις Θεατρικές Σκηνές και τις δραστηριότητες του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» αλλά και θα φιλοξενεί και άλλες πολιτιστικές ομάδες και Οργανισμούς, τα εκπαιδευτήρια της πόλης και όσους θα ήθελαν ένα χώρο, για να παρουσιάσουν το δημιουργικό τους έργο.

Δυστυχώς, μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισής του, το κτίριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά που τέθηκε κακόβουλα στις 10 Μαρτίου 2008. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική: ψυχική, ηθική, οικονομική. Το όνειρο για μια πολιτιστική όαση στη Λάρνακα θάφτηκε μέσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια.

Όμως, μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια περισυλλέξαμε και τα συντρίμμια της δικής μας ψυχής και χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Ασφαλιστικής Εταιρείας «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ» και με την πολυσήμαντη βοήθεια των απλών ανθρώπων, των οργανωμένων συνόλων και φορέων, των πολιτιστικών οργανώσεων, αρκετών επιχειρήσεων και άλλων, βρήκαμε τη δύναμη να ξαναζωντανέψουμε το όνειρο. Να δούμε το θέατρο «ΣΚΑΛΑ» να λειτουργεί και να είναι μια πραγματική όαση πολιτισμού στην Πόλη της Λάρνακας.

Σημαντική και ανεκτίμητη υπήρξε η βοήθεια της Κυβέρνησης που, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στήριξε την προσπάθεια του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» με μια γενναιόδωρη χορηγία.

Οραματιστήκαμε ένα θέατρο - πόλο έλξης των ιδεών και τόπο συνάντησης και δημιουργίας των ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες ανησυχίες με μας για τον πολιτισμό και για την τέχνη, ένα θέατρο εφαλτήριο νέων προσπαθειών και βήμα νέων φωνών. Ένα τόπο έμπνευσης για καλλιτεχνικές προτάσεις και παρεμβάσεις ένα τόπο που φιλοδοξούμε να έχει όχι μόνο πολιτιστική αλλά και κοινωνική δύναμη. Και επιρροή.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος αυτός φιλοξενεί όλες τις δραστηριότητες του θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»: την Κύρια και τη Δεύτερη Σκηνή, την Παιδική, τα Θεατρικά Εργαστήρια και τα Γραφεία, ενώ παράλληλα παραχωρείται και σε άλλους φορείς, καθώς και στα Εκπαιδευτήρια της πόλης που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις θεατρικές και άλλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες στον χώρο αυτό.

Η αίθουσα του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» έχει χωρητικότητα 411 θέσεων, από τις οποίες οι 308 είναι στο κάτω διάζωμα και οι 103 στον εξώστη. Η σκηνή του είναι πλήρως εξοπλισμένη με ολοκαίνουργιο και τεχνολογικά σύγχρονο φωτιστικό και ηχητικό εξοπλισμό. Διαθέτει επίσης καμαρίνια που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 20 άτομα και ένα άνετο και όμορφα διακοσμημένο φουαγιέ.

Κατά την διάρκεια της δεκατετράχρονης πορείας του, το θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του Θεάτρου τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό – θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους/ ενδυματολόγους, μουσικούς, χορογράφους αλλά και δεκάδες ηθοποιούς συνδυάζοντας πάντα το ταλέντο, την εμπειρία και την παροχή ευκαιριών σε νέους δημιουργούς.

Μέχρι σήμερα ανέβασε στις τρεις Σκηνές του, Παιδική, Κύρια και Δεύτερη, 67 θεατρικές παραγωγές.

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς του Κυπριακού Παιδικού Θεάτρου με τη σοβαρότητα που την διακρίνει στις επιλογές της, με το καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων της, με την υπευθυνότητά της απέναντι στα παιδιά, και με γνώμονα πάντα την παιδεία με την ευρύτερη έννοια του όρου. Παρουσίασε μέχρι σήμερα μερικά από τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Παιδικής λογοτεχνίας όπως :

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ,
«Ο Μάγος του Οζ» του Φράνκ Μπάουμ»,
«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη,
«Χάνσελ και Γκρέτελ» των Αδελφών Γκρίμ,
«Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» και «Τα κόκκινα παπούτσια» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν,
«Ο Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι, «Το Γαλάζιο Πουλί» του Μωρίς Μαίτερλινγκ και άλλα.

Από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» παρουσιάστηκαν εκλεκτά δείγματα του παγκόσμιου και του νεοελληνικού δραματολογίου με κύριους άξονες τον κοινωνικό προβληματισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποικιλία στο είδος, τα υψηλά αισθητικά κριτήρια και τις πνευματικές ανάγκες του θεατρόφιλου κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Μεταξύ άλλων παρουσίασε μεγάλα έργα όπως :

«Ο καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη,
«Αδελφοί Καραμαζώφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ,
«Τα Δένδρα πεθαίνουν όρθια» του Ευγένιου Ο' Νήλ,
«Οι Τρομεροί γονείς» του Ζιάν Κοκτώ,
«Η Παρεξήγηση» του Άλμπερ Καμύ,
«Λεωφορείο ο πόθος» του Τέννεσσυ Ουϊλιαμς,
«Οργισμένα νιάτα» του Τζών Όσμπορν,
«Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις,
«Όλα για τη μητέρα μου» του Σάμουελ Άνταμσον, βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ και άλλα πολλά.

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ», κάνοντας την δική της καλλιτεχνική υπέρβαση, παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις Αρχαίας Κωμωδίας και Σατιρικού Δράματος : ο «Πλούτος», οι «Εκκλησιάζουσες», οι «Βάτραχοι», οι Όρνιθες», η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη αποτελούν σημαντικές θεατρικές στιγμές για το «ΣΚΑΛΑ».

Η Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» ιδρύθηκε το 2004 μέσα από την θεατρική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να γνωρίσει και να επικοινωνήσει με έργα της «Μικρής Φόρμας», έργα της κλασσικής και της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, παρουσιάζοντάς τα με σκηνικές πρωτοποριακές προσεγγίσεις και με πειραματική διάθεση. Οι παραστάσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν σκηνική ζωή και σε χώρους εκτός της αναγεννησιακής σκηνής δημιουργώντας μια άμεση επικοινωνία με το θεατή: «Φτερά Μπεκάτσας» του Θανάση Βαλτινού, «Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Έρικ Εμανουέλ Σμίτ, «Ο Εραστής» του Πίντερ, «Ο Συλλέκτης» του Τζών Φόουλς, «Αφροδίτη και Άδωνης» του Σαίξπηρ, τα τέσσερα μονόπρακτα του Ζαν Κοκτώ σε ενιαία μορφή με τον τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα» και το σύγχρονο μονόδραμα «Η Αμερικάνα» του Νικολάϊ Κολιάντα, «Οι Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο αποτέλεσαν το εκλεκτό μέχρι σήμερα ρεπερτόριο της Δεύτερης Σκηνής του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ».

Το κυπριακό θεατρικό έργο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρχίζει να κατακτά τη δική του σημαντική θέση στο ρεπερτόριο του Θεάτρου μας, μια θέση που ήδη χάραξαν και εδραίωσαν τα έργα :

«Ο Λεοντόκαρδος στην Κύπρο» του Άντρου Παυλίδη,
«Στης Κύπρου το Βασίλειο» του Γιώργου Νεοφύτου,
«Το Γατάνιν» του Μιχάλη Πασιαρδή,
«Το Κράτος του Ττόφαλλου» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη.

Η ίδρυση, το 2002, και η λειτουργία των Θεατρικών Εργαστηρίων για παιδιά και νέους, είναι ένας άλλος βασικός άξονας της δραστηριότητας του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο θεατρικό μέλλον.

Μέσα στα πλαίσια της αποστολής του για ουσιαστικότερη συμβολή στη θεατρική ανάπτυξη και στη δημιουργία θεατρικής υποδομής, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προσφέρει μια δημιουργική δραστηριότητα στα παιδιά και Στους νέους που συμβάλΛει στην ψυχική, πνευματική και σωματική τους υγεία αλλά και στην πλατύτερη διάδοση της θεατρικής παιδείας στην πόλη της Λάρνακας.

Η συμμετοχή σε θεατρικά φεστιβάλ σε συνδυασμό και με την πολύπλευρη αποκεντρωτική δραστηριότητά του είναι ένα άλλο κεφάλαιο για το θέατρό μας.

  • Για 6 η συνεχή χρονιά με τις Αριστοφανικές του παραστάσεις συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
  • Συμμετείχε δύο φορές στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Butrint 2000 στους Άγιους Σαράντα,
  • στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου στην πόλη Τερκόβιστε της Βουλγαρίας,
  • στη Λέρο, στη Λάρισσα και στα Γιαννιτσά στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών με αδελφοποιημένες πόλεις,
  • πρόσφατα στο Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου 2010 με συνδιοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Ομάδα «Σόλο για τρεις» και το Δήμο Λευκωσίας,
  • και στο Αμμάν της Ιορδανίας στο 17 ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιορδανίας.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» στις 16 Νοεμβρίου 2010 έκλεισε 14 χρόνια δημιουργικής πορείας και προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν ήταν καθόλου εύκολα. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες και τα τεχνοοικονομικά μέσα ελάχιστα: Ένας επαγγελματικός θεατρικός οργανισμός χωρίς τις βασικές υποδομές, να λειτουργεί και να δημιουργεί μέσα σε μια αποθήκη και να δραστηριοποιείται σ' ένα χώρο στην περιφέρεια, που επίσης υπέφερε από την έλλειψη θεατρικής υποδομής και ανάπτυξης.

Το αναπάντεχο πλήγμα που δέχτηκε σ' αυτή τη δύσκολη πορεία, με τον εμπρησμό το Μάρτη του 2008, αυτού του Θεάτρου που εγκαινιάζουμε σήμερα, φαινόταν να σήμανε το τέλος του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ». Όμως η συγκινητική συμπαράσταση που είχαμε από την επίσημη Πολιτεία, τον Θ.Ο.Κ., το Δήμο Λάρνακας, τα πολιτικά κόμματα, Οργανώσεις και Οργανωμένα σύνολα, Επιχειρήσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους συνεργάτες και τους απλούς ανθρώπους, ενίσχυσε όσο κουράγιο και δύναμη μας απόμεινε και συνεχίσαμε.

Γιατί ο ρόλος του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» δεν είναι μόνο σημαντικός, είναι αποστολικός. Οι άνθρωποι που το υπηρετούν έχουν όραμα να δημιουργούν πολιτισμό και πολιτιστικούς χώρους και να είναι φορείς του Ωραίου και του Καλού. Γιατί το έχει ανάγκη η πόλη μας, γιατί ως λαός το έχουμε ανάγκη ως απαραίτητο συστατικό για την επιβίωσή μας, το έχει ανάγκη η ημικατεχόμενη πατρίδα μας και γιατί, τέλος, μας το ζητούν οι νέες γενιές που θα 'ρθουν.

 
Επόμενη Παραγωγή
 
 
Προηγούμενες Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
 
 
Νεανικό Θεατρικό Εργαστήρι
 
Προηγούμενες παραστάσεις Κύριας & Δεύτερης Σκηνής
 
 
 
Ρεπερτόριο
 
 

Διάβασε το άρθρο
 
Untitled Document