Untitled Document
Χορηγός Ιστοσελίδας: Exarsis Business Solutions Ltd
Untitled Document
Untitled Document

Την «Πηνελόπη» του Έντα Γουόλς ανεβάζει το Σκάλα
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης εκτεθειμένοι στο… Big Brother

Από τους χαραμοφάηδες μνηστήρες της Πηνελόπης εμπνέεται ο Ιρλανδός συγγραφέας Έντα Γουόλς, το έργο του οποίου «Πηνελόπη» κάνει παγκύπρια πρεμιέρα από το Θέατρο Σκάλα, σημαίνοντας και την επιστροφή του Κλείτου Κλείτου στα θεατρικά μας δρώμενα.

Ο καταξιωμένος συγγραφέας ερεθίστηκε δραματουργικά από τον μύθο των μνηστήρων της Πηνελόπης για να παραδώσει μια ιλαροτραγωδία με έντονο ελληνικό χρώμα. Στην Κύπρο ανεβαίνει για πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου στη Λάρνακα, σε μετάφραση της Δέσποινας Πυρκεττή.

Στις 2 Ιανουαρίου ξεκίνησε η ανάγνωση του έργου, που θέλει τέσσερις άνδρες, που μόλις την προηγούμενη μέρα ήταν πέντε, να συγκατοικούν επί χρόνια μέσα σε μια άδεια πισίνα με στόχο να κερδίσουν την καρδιά της βασίλισσας της Ιθάκης. Ο άντρας της, ο Οδυσσέας, λείπει στον πόλεμο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται ενενήντα λεπτά πριν από την επιστροφή του Οδυσσέα, με τέσσερις εναπομείναντες μνηστήρες να βρίσκονται στην αποστραγγισμένη πισίνα.

Γιατί βρίσκονται εκεί; Από έρωτα, αυταπάτη ή ματαιοδοξία; Όταν, κάποιο βράδυ, οι άντρες βλέπουν το ίδιο όνειρο – η ψησταριά στην άκρη της πισίνας ανάβει για πρώτη φορά – διαισθάνονται ότι επίκειται το τέλος τους. Για να σωθούν, πρέπει να ενεργοποιήσουν κάθε ικμάδα γλωσσικής δεινότητας που διαθέτουν ώστε να πείσουν την Πηνελόπη να επιλέξει έναν απ’ αυτούς για σύντροφο.

Εκείνη, λοιπόν, τους παρακολουθεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος να επιδίδονται σε ευφάνταστους μονολόγους, πεδία λυρικής απόγνωσης και κυνικής σάτιρας. Κι όσο οι παράταιροι μνηστήρες θα αντιλαμβάνονται τα θλιβερά όρια της γλώσσας και του σώματος, τόσο πιο επιτακτικά θα αναδεικνύεται η έλξη τους, η έλξη του ανθρώπινου είδους, προς την αυτοκαταστροφή.

Αν και η μεταξύ τους σχέση εδράζεται στον ανταγωνισμό, ο πραγματικός λόγος που παραμένουν για χρόνια προσηλωμένοι σε αυτό το άνυδρο τοπίο, δεν είναι το λάφυρο, το τέρμα, αλλά η διαδρομή, τα λόγια που ανταλλάζουν καθημερινά, οι αψιμαχίες, η συμφιλίωση, η παρηγοριά, ο σαρκασμός, η αλληλεξόντωση. Στο ταξίδι που διανύουν οι μνηστήρες, η πιο στυγνή απόσταση είναι απ’ το παρελθόν στο παρόν και απ’ τον ένα στον άλλον.

Το έργο έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2010 στην ιρλανδική πόλη Γκάλγουεϊ κι έχει παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές αλλά και αμερικάνικες πόλεις. Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου
Μετάφραση: Δέσποινα Πυρκεττή
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική/ Ενορχήστρωση/ Ηχητικός Σχεδιασμός: Χρίστος Ανδρέου
Κινησιολογία: Λίζα Τσαγγαρίδου/ Λάρα Τεμπριώτη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μίροσλαβ Ζντράφκοφ

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης (Αμφίνομος), Γιάννης Κόκκινος (Ευρύμαχος), Σοφοκλής Κασκαούνιας (Αντίνοος), Ανδρέας Μελέκης (Αγέλαος) και η Μόνικα Μελέκη (Πηνελόπη).

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 24652800/1 και 99490102.

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» επιχορηγείται από τον ΘΟΚ, τον Δήμο Λάρνακας και την Α.Η.Κ.

Με εκτίμηση
Για το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»
Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 
 
Επόμενη Παραγωγή
 
 
Προηγούμενες Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
 
 
Νεανικό Θεατρικό Εργαστήρι
 
Προηγούμενες παραστάσεις Κύριας & Δεύτερης Σκηνής
 
 
 
Ρεπερτόριο
 
 

Διάβασε το άρθρο
 
Untitled Document