Untitled Document
Χορηγός Ιστοσελίδας: Exarsis Business Solutions Ltd
Untitled Document
Untitled Document

«ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΤΟΦΑΛΛΟΥ»
του Μιχάλη Πιτσιλλίδη
Η Καλοκαιρινή παραγωγή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων να παρουσιάζει τα καλύτερα δείγματα της Κυπριακής συγγραφής (όπως «Ο Λεοντόκαρδος στην Κύπρο» του Άντρου Παυλίδη, «Στης Κύπρου το Βασίλειο» του Γιώργου Νεοφύτου και «Το Γατάνιν» του Μιχάλη Πασιαρδή) και με τον ίδιο σεβασμό και συνέπεια απέναντι στους θεατές του αλλά και την αίσθηση ευθύνης της επαγγελματικής και αποκεντρωτικής του ταυτότητας, θα παρουσιάσει το Καλοκαίρι και Φθινόπωρο του 2011 την ξεκαρδιστική κωμωδία, ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους συγγραφείς, του Μιχάλη Πιτσιλλίδη – «Το Κράτος του Ττόφαλλου».

Το Έργο

Μια σάτιρα όπου το ρεαλιστικό στοιχείο, το φανταστικό και εξωπραγματικό, ο μύθος και το παραμύθι, μαζί με το λαϊκό χιούμορ, μπλέκονται και δημιουργούν ένα παράλογο και στραβό παιχνίδι όπως είναι ακριβώς η ίδια η ζωή μας. Η ζωή του Κύπριου ….

Ο αείμνηστος Μιχάλης Πιτσιλλίδης γράφει στο σημείωμα του για το έργο :

«Με το κράτος του Ττόφαλου» επιχειρώ να σατιρίσω τον εγωκεντρισμό, την αφέλεια και την ευπιστία που μας χαρακτηρίζει σαν λαό. Με αυτά μας τα ελαττώματα σαν άτομα καταντούμε συχνά παράλογοι, με τις υπερβολικές αξιώσεις μας, και σαν λαός πορευόμαστε χωρίς συναίσθηση του νανισμού μας. Αρκεί για μας η ρητορεία κάποιου μεγαλόστομου ηγέτη, για να παρασυρθούμε σε περιπέτειες με ουτοπιστικούς στόχους. Εξαιτίας αυτών των ελαττωμάτων αδυνατούμε να αξιοποιούμε τα εφικτά κυνηγώντας τα ανέφικτα.

Τη γνώμη αυτή σχημάτισα συνυποφέροντας με τον λαό μας, εμπειρικά, τις ολέθριες συνέπειες των ελαττωμάτων μας και από αυτή την θλιβερή εμπειρία εμπνεύστηκα τον μύθο αυτού του έργου.

Το Κλωνάρι με τα πέντε έξι σπιτικά του, που ο Ττόφαλος ανακηρύσσει «κράτος», είναι ίσως το μικρότερο χωριό του νησιού μας. Οι αναλογίες του με τα συνηθισμένα χωριά μας είναι όμοιες με τις αναλογίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των συνηθισμένων κρατών της Υδρογείου. Έτσι το έργο αποκτά συνολικότερο συμβολισμό. Παρά την ασημότητα του χωριού τους, οι Κλωναρίτες παρασυρμένοι από την αρχομανία του Ττόφαλου, εγείρουν αξιώσεις που δεν θα τολμούσε να προτείνει ούτε το μεγαλύτερο αγροτικό κέντρο. Δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση που αμελεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, πείθονται από τον Ττόφαλο να ανακηρύξουν το Κλωνάρι «κράτος» με τον ίδιο πρόεδρο και απόλυτο άρχοντα και του αναθέτουν «εν λευκώ» τις τύχες τους. Ο Ττόφαλος με την αυτοπεποίθηση του αλάθητου εξουσιαστή, τους παρασύρει σε αχρείαστες, άγονες κι' επιζήμιες περιπέτειες.

Ελπίζω να τα κατάφερα σ'αυτή την κωμωδία να φτιάξω τους χαρακτήρες της γνήσιους, ανόθευτους από συναισθήματα και προτιμήσεις προσωπικές>>.

Το έργο «Το Κράτος του Ττόφαλλου» θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη, Σκηνικά-Κοστούμια Άντη Παρτζίλη και την μουσική και τα τραγούδια του έργου θα επιμεληθεί ο εξαίρετος στο είδος της Κυπριακής μουσικής και υιός του συγγραφέα Μιχ. Πιτσιλλίδη – ο Άδμητος Πιτσιλλίδης .

Θα πρωταγωνιστήσουν τα εκλεκτά και βασικά στελέχη του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» :

Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ανδρέας Μελέκης, Λουκία Μιχαήλ, Μόνικα Μελέκη, Φοίβος Γεωργιάδης, Χάρης Ευριπίδου, Ιωάννα Πολυνείκη, Δέσποινα Κυριάκου, Παντελής Κλείτου, Tsvetan Stoilov και ο μικρός Ιωάννης Μελέκης.

Παραστάσεις :

Οι παραστάσεις του έργου θ' αρχίσουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και θα ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία σε Περιφερειακούς Δήμους, Αγροτικά Κέντρα και Κοινότητες μέχρι 15 Αυγούστου, ενώ μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα δοθεί και ένας β΄κύκλος παραστάσεων τον Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 24652800/01 κ 99490102

Μέγας Θεσμικός Χορηγός : Θ.Ο.Κ.
Επίσημος χορηγός : CYTA
Χορηγοί : Δήμος Λάρνακας και ΑΗΚ
Χορηγοί Επικοινωνίας : ΡΙΚ, FM

Με εκτίμηση
Για το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

« πίσω

 
Επόμενη Παραγωγή
 
 
Προηγούμενες Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
 
 
Νεανικό Θεατρικό Εργαστήρι
 
Προηγούμενες παραστάσεις Κύριας & Δεύτερης Σκηνής
 
 
 
Ρεπερτόριο
 
 

Διάβασε το άρθρο
 
Untitled Document