Untitled Document
Χορηγός Ιστοσελίδας: Exarsis Business Solutions Ltd
Untitled Document
Untitled Document

«ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ»
του Ευγένιου Ιονέσκο
Από την Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»
Παραστάσεις : Σάββατο 14 κ Κυριακή 15 Μαΐου – Ώρα 8:30 μ.μ.
στο ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ
Β΄Κύκλος παραστάσεων : Οκτώβριο ‘11 κάθε Σάββατο κ Κυριακή

Το Σάββατο 7 Μαΐου δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του έργου "ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ" του Ιονέσκο. Οι δύο πρωταγωνιστές Σοφοκλής Κασκαούνιας και Μόνικα Μελέκη, που δούλεψαν πολύ σκληρά όλο αυτό το διάστημα των δοκιμών, απέδειξαν για μια ακόμη φορά το ταλέντο τους κ επιβραβεύτηκαν από το κοινό που τους αποθέωσε. Εξαιρετικός επίσης στον ρόλο του Ομιλητή ο Tsvetan Stoilov. Η ομαδική δουλειά που έγινε με την Μαρία Καρσερά στην σκηνοθεσία και την Petya Tsvetkova στην Κινησιολογία έδωσε μια νέα διάσταση στο κλασσικό αυτό έργο και μια μοντέρνα πρωτοποριακή προσέγγιση. Το αφαιρετικό-μινιμαλιστικό σκηνικό του Λάκη Γενεθλή συνέβαλε στην Κεντρική ιδέα του έργου που είναι η απόλυτη μοναξιά και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η Σκηνοθέτης Μαρία Καρσερά γράφει στο σημείωμα της για το έργο : 2001 "Φαλακρή Τραγουδίστρια" - 2011 "Οι Καρέκλες": το ταξίδι μου στον κόσμο του Ιονέσκο ξεκινά από τις μαριονέτες στους κήπους του Λουξεμβούργου για να συνεχίσει δέκα χρόνια αργότερα με τα δύο γεροντάκια πλαισιωμένα από άδειες καρέκλες που χάσκουν το τίποτα ... Επιστρέφω στον Ιονέσκο γιατί αισθάνομαι πως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Δεν γνωρίζω μετά από πόσα χρόνια θα επιστρέψω και πάλι, αλλά το πνεύμα του, η παρακαταθήκη του έργου του στην ανθρωπότητα είναι ένας μαγνήτης που συνεχώς έλκει ... Ο Ιονέσκο μας καθοδηγεί στ' αστείρευτα μονοπάτια της πρωτοπορίας του αποκαλύπτοντας κάθε φορά που τον συναντάμε πως το φως του πνεύματός του δεν θα σβήσει έστω κι αν περάσουν τετρακόσιες χιλιάδες χρόνια ...

Ευχαριστώ την Πέτυα, τον Λάκη, την Μόνικα, τον Σοφοκλή, τον Τσέτσο, τον Μύρο που μ' εμπιστεύτηκαν, μοιράστηκαν και τόλμησαν ν' αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Διευθυντή του θεάτρου «ΣΚΑΛΑ», Ανδρέα Μελέκη, που η αγάπη του και η δέσμευσή του για το ανέβασμα του ποιοτικού, κλασσικού έργου δίνει ώθηση στην ανάγκη του καλλιτέχνη να πειραματιστεί με τα δύσκολα και τα επουσιώδη ...

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρωταγωνιστές, ένα ζευγάρι σε βαθιά γεράματα που ζουν στον πύργο τους σ' ένα απομονωμένο νησί. Με τις παρακλήσεις αλλά και με τις συχνά συνοδευόμενες επικρίσεις της γυναίκας του, ένας 90άρης άντρας αφηγείται ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες. Ζώντας στο απομονωμένο τους νησί, οι δύο γέροι περιμένουν την άφιξη του Ομιλητή, ο οποίος, εκ μέρους του Γέρου, θα μεταφέρει στην ανθρωπότητα το μήνυμα του. Έτσι, για το μεγάλο γεγονός, αυτός και η γυναίκα του τοποθετούν στη σειρά καρέκλες αναμένοντας τους καλεσμένους τους. Οι επισκέπτες όμως, είναι αόρατοι, ένα εύρημα του Ιονέσκο, που τονίζει την απόλυτη μοναξιά και το παράλογο της ύπαρξης τους, σε μια τραγική φάρσα όπως την αποκαλεί ο ίδιος, με πολλή χιούμορ και κωμικότητα.

Συντελεστές:

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Σκηνικά – Κοστούμια : Λάκης Γενεθλής
Κινησιολογία : Petya Tsvetkova

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί : Μόνικα Μελέκη, Σοφοκλής Κασκαούνιας και ο Tsvetan Stoilov.

Προκρατήσεις και πληροφορίες στα τηλέφωνα : 24652800/01-99490102.

Μέγας Θεσμικός Χορηγός : Θ.Ο.Κ.
Επίσημος χορηγός : CYTA
Χορηγοί : Δήμος Λάρνακας και ΑΗΚ
Χορηγοί Επικοινωνίας : ΡΙΚ, FM, ΚΑΝΑΛΙ 6

Με εκτίμηση
Για το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 
 

 


 

«ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ»
του Ευγένιου Ιονέσκο
Από την Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ»
Επίσημη πρεμιέρα: Σάββατο 7 Μαΐου – Ώρα 8:30 μ.μ.
στο ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ

Με την Δεύτερη του Σκηνή, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» και μέσα στα πλαίσια της ίδιας ρεπερτοριακής φιλοσοφίας της - να παρουσιάζει έργα της Μικρής Φόρμας από την σύγχρονη και κλασσική παγκόσμια δραματουργία και λογοτεχνία με πειραματική και πρωτοποριακή ερμηνεία και προσέγγιση - θα κλείσει την φετεινή θεατρική περίοδο (πέραν από την καλοκαιρινή παραγωγή), με το αριστούργημα του Ευγένιου Ιονέσκο «ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ».

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 7 Μαΐου – 8:30μ.μ. στο ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ» και οι παραστάσεις του θα δοθούν σε δύο κύκλους ως ακολούθως : Α΄κύκλος παραστάσεων 8, 14 και 15 Μαΐου – ώρα 8.30 μ.μ. και ένας Β΄κύκλος παραστάσεων τον Οκτώβριο - κάθε Σάββατο και Κυριακή – ώρα 8.30 μ.μ. στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ευγένιος Ιονέσκο γεννήθηκε στη Σλατίνα της Ρουμανίας στις 26 Νοεμβρίου, 1912. Πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι στις 28 Μαρτίου, 1994, σε ηλικία 82 ετών. Ο Ιονέσκο είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους και παραγωγικούς συγγραφείς της εποχής του. Από το 1948 που πρωτογράφει τη "Φαλακρή Τραγουδίστρια", μέχρι το 1990, ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα έργα, "Το Μάθημα", "Ιάκωβος ή “Η Υποταγή", "Οι Καρέκλες", "Αμεδαίος", "Ο Ρινόκερος" (ανεβαίνει το 1960 στο Royal Court σε σκηνοθεσία Orson Wells και με τον Laurence Olivier στο ρόλο του Berenger),

"Ο Βασιλιάς πεθαίνει", "Η Δίψα και η Πείνα", "Ταξίδι ανάμεσα στους νεκρούς".

Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου μαζί με τους Μπέκετ, Σάρτρ, Πίντερ, θέματα που τον απασχολούν και επαναλαμβάνονται στα έργα του, είναι οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον άνθρωπο, ο μηχανοποιημένος μπουρζουά πολιτισμός, ο οποίος, οδηγεί στην απώλεια των πραγματικών αξιών και κατ' επέκταση, στον εξευτελισμό της ζωής. Η μοναξιά και η απομόνωση του ανθρώπου, η δυσκολία του να επικοινωνεί με τους άλλους, η ανασφάλεια της ταυτότητάς του και η βεβαιότητα της ύπαρξης του θανάτου, είναι επίσης θέματα, που εντοπίζουμε στα έργα του.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Θέματα, που εμφανίζονται και στις "Καρέκλες", γραμμένο το 1951, Πρωταγωνιστές, ένα ζευγάρι σε βαθιά γεράματα που ζουν στον πύργο τους σ' ένα απομονωμένο νησί. Με τις παρακλήσεις αλλά και με τις συχνά συνοδευόμενες επικρίσεις της γυναίκας του, ένας 90άρης άντρας αφηγείται ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες. Ζώντας στο απομονωμένο τους νησί, οι δύο γέροι περιμένουν την άφιξη του Ομιλητή, ο οποίος, εκ μέρους του Γέρου, θα μεταφέρει στην ανθρωπότητα το μήνυμα του. Έτσι, για το μεγάλο γεγονός, αυτός και η γυναίκα του τοποθετούν στη σειρά καρέκλες αναμένοντας τους καλεσμένους τους. Οι επισκέπτες όμως, είναι αόρατοι, ένα εύρημα του Ιονέσκο, που τονίζει την απόλυτη μοναξιά και το παράλογο της ύπαρξης τους, σε μια τραγική φάρσα όπως την αποκαλεί ο ίδιος, με πολλή χιούμορ και κωμικότητα.

Συντελεστές:

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά
Σκηνικά – Κοστούμια : Λάκης Γενεθλής
Κινησιολογία : Petya Tsvetkova

Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί : Μόνικα Μελέκη, Σοφοκλής Κασκαούνιας και ο Tsvetan Stoilov.

Παραστάσεις:

Επίσημη πρεμιέρα : Σάββατο 7 Μαΐου 2011 – ώρα 8.30 μ.μ. στο Παττίχειο Θέατρο "ΣΚΑΛΑ"
Α΄Κύκλος παραστάσεων : 8/14 και 15 Μαΐου – 8.30 μ.μ.
Β΄Κύκλος παραστάσεων : Οκτώβριος /11 – Κάθε Σάββατο και Κυριακή
Προκρατήσεις και πληροφορίες στα τηλέφωνα : 24652800/01-99490102.

Μέγας Θεσμικός Χορηγός : Θ.Ο.Κ.
Επίσημος χορηγός : CYTA
Χορηγοί : Δήμος Λάρνακας και ΑΗΚ
Χορηγοί Επικοινωνίας : ΡΙΚ, FM, ΚΑΝΑΛΙ 6

Με εκτίμηση
Για το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

 

« πίσω

 
Επόμενη Παραγωγή
 
 
Προηγούμενες Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
 
 
Νεανικό Θεατρικό Εργαστήρι
 
Προηγούμενες παραστάσεις Κύριας & Δεύτερης Σκηνής
 
 
 
Ρεπερτόριο
 
 

Διάβασε το άρθρο
 
Untitled Document