Untitled Document
Χορηγός Ιστοσελίδας: Exarsis Business Solutions Ltd
Untitled Document
Untitled Document

«Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές του Μαξ Φρίς
Από την Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ »

Τακτικές παραστάσεις : Κάθε Παρασκευή & Σάββατο - ώρα 8.30 μ.μ.
Στο ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ» - (Πρώην Αττικόν)

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ», μέσα σε μια συναισθηματικά φορτισμένη και άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα, εγκαινίασε τη νέα θεατρική περίοδο και ταυτόχρονα και την δική της θεατρική στέγη - ΤΟ ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ» - αφού ανοικοδομήθηκε για δεύτερη φορά μετά τον εμπρησμό και την ολοκληρωτική καταστροφή της 10 ης Μαρτίου 2008.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου σ'ένα κατάμεστο Θέατρο και στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη και άλλων αξιωματούχων της πόλης δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου, του νομπελίστα συγγραφέα Μαξ Φρις «Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές».

Η δραματουργική δύναμη, η αλληγορία, οι πολυεπίπεδοι συμβολισμοί, η κωμικοτραγική μπουρλέσκ εξέλιξη του έργου, το οξύ χιούμορ και ο θεατρικός ρυθμός του σε μια άψογη από καλλιτεχνικής άποψης παράσταση – και σε συνδυασμό με τις αναφορές για πυρκαγιές και εμπρηστές, τα οπτικά και ηχητικά εφφέ από τον εμπρησμό της οικίας του κυρίου Μπήντερμαν, ακόμα και η φράση του ενός εμπρηστή, του Αϊζενρινγκ : <<…. προτού το Θέατρο γίνει στάχτη…>> που ακούεται σαν αντίλαλος σ'ολο το θέατρο – παραπέμπουν υποσυνείδητα στον εμπρησμό του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» και συμβάλλουν σε μια ασύλληπτη κορύφωση της παράστασης και μιας ανεπανάληπτης επικοινωνίας και αποδοχής από το κοινό που χειροκροτούσε στο τέλος ασταμάτητα τους συντελεστές της παράστασης. Ήταν όλοι τους υπέροχοι και χάρηκαν τη σημαντική στιγμή που ζούσαν - την σημαντικότερη ίσως από την μέρα της ίδρυσης του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» - η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην απόδοση όλων και το τελικό αποτέλεσμα εκπληκτικό.

Η ιστορία του Ελβετού Μαξ Φρις, που γράφτηκε λίγα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αλληγορική, με προβληματισμούς που σε ακολουθούν και μετά το τέλος της παράστασης. Βασικός ρόλος ο Θεόφιλος Μπήντερμαν ένας μικροαστός ο οποίος κοιτάζει την δουλίτσα του και το «σπιτάκι» του. Ένας ανθρωπάκος που δεν διστάζει να επιβληθεί στους πιο αδύναμους αλλά φέρεται σαν κόλακας σ'αυτούς που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τη δική του. Μαζί με τη γυναίκα του παρατηρούν τις πυρκαγιές που ξεσπούν γύρω τους και μονολογούν : «Ευτυχώς που δεν είναι στο δικό μας σπίτι.....». Μόνο που δεν έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι φιλοξενούν στο σπίτι τους δύο εμπρηστές, που με θράσος αλλά αριστοτεχνικό τρόπο, έχουν κάνει κατάληψη στη σοφίτα τους, με σκοπό να τους βάλουν φωτιά. Το πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι ο ίδιος ο Μπήντερμαν τους προσφέρει ..... τα σπίρτα!

Το έργο σκιαγραφεί με καυστικό τρόπο την τραγωδία και τα αδιέξοδα του αντιπροσωπευτικότερου τύπου της σύγχρονης κοινωνίας μας, δηλαδή του καλοβολεμένου αστού και ενώ μοιάζει με κωμωδία δεν είναι. «Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές», είναι μια παραβολή επάνω στον άνθρωπο ο οποίος τρέμει το ξεβόλεμα και κάθε αλλαγή περισσότερο από μια καταστροφή όπως αυτή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά.

Μια πραγματεία για το ατομικό χρέος και την κοινωνική ευθύνη του σύγχρονου ανθρώπου δοσμένη με επικά στοιχεία του Μπρεχτικού Θεάτρου σε μια συνύπαρξη με το Θέατρο του παραλόγου.

Μια καυστική καταγγελία για τον κάθε ένα ξεχωριστά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, που ανέχεται, φιλοξενεί, θρέφει αλλά και που συνεργάζεται στο τέλος με τους κάθε λογής «εμπρηστές» προσφέροντας τους μάλιστα και τα ...... σπίρτα!

Στην εποχή μας δυστυχώς, εποχή εκρήξεων και πυρκαγιών γενικώς, με τους εμπρηστές να πληθαίνουν, τα αποκαϊδια, τις στάχτες και τα σκουπίδια να γίνονται σωρός, δύσκολο μα πάρα πολύ δύσκολο να αναπνεύσεις !

«Είναι η βλακεία, που την ονομάζουν Μοίρα μα τώρα πια είν'αργά πολύ, για να σβηστούν οι Φλόγες ....»

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μελέκη, Σκηνικά - Κοστούμια Άντη Παρτζίλη, Μουσική Σάββα Σάββα και Χορογραφίες/Κίνηση Φαίδρας Καραβοκύρη Ζένιου.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : Ανδρέας Μελέκης, Πανίκος Πιλάλης, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Χριστιάνα Λάρκου, Πέτρος Φιλίππου, Χρίστος Καραίσκος, Φοίβος Γεωργιάδης, Εύα Μιλτιάδου, Νίκος Κορομίας, Tsvetan Stoilov.

Τακτικές παραστάσεις : κάθε Παρασκευή και Σάββατο - ώρα 8.30 μ.μ. στο ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ» (πρώην ΑΤΤΙΚΟΝ)

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» επιχορηγείται από τον Θ.Ο.Κ., τον Δήμο Λάρνακας και την Α.Η.Κ.
Επίσημος χορηγός παράστασης η CYTA .

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 24652800/01 και 99490102

Με εκτίμηση
Για το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

Ανδρέας Μελέκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

 

« πίσω

 
Επόμενη Παραγωγή
 
 
Προηγούμενες Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
 
 
Νεανικό Θεατρικό Εργαστήρι
 
Προηγούμενες παραστάσεις Κύριας & Δεύτερης Σκηνής
 
 
 
Ρεπερτόριο
 
 

Διάβασε το άρθρο
 
Untitled Document